Winterbanden

In Duitsland staat is het gebruik van winterbanden bij  wet verplicht. Begin december 2010 zijn deze regels nog eens extra aangescherpt. Hieronder geven wij een overzicht van de verplichtingen in Duitsland.

Wanneer
Het is in Duitsland verplicht de auto-uitrusting aan te passen aan de weersomstandigheden. Dat betekent dat u winterbanden moet voeren bij winterse omstandigheden. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is.

Welke banden
In Duitsland zijn winterbanden met het sneeuwvlok symbool, M+S banden en all weather banden toegestaan. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt tenminste 4 mm.

Voor welke voertuigen
In Duitsland is het een gedragsregel voor ‘motorvoertuigen’. De verplichtingen gelden dus ook voor kampeerauto’s en motoren. Er is geen verplichting voor winterbanden (of sneeuwkettingen) onder caravans. Het mag wel en het levert ook voor caravans een betere wegligging op.

Winteruitrusting
De verplichting tot een geschikte winteruitrusting heeft niet alleen betrekking op de banden maar ook op bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof.

Verkeersboetes
Duitsland kent een vast boetebedrag voor het niet voeren van winterbanden in winterse omstandigheden: €40,-.
Bij hinder of gevaar is de boete € 80,- en een strafpunt.

Autobedrijf Jonk en Sier adviseert
Rijdt u in de wintermaanden naar of door Duitsland, gebruik dan winterbanden. Gaat u naar de bergen, neem dan ook sneeuwkettingen mee. Buiten het winterseizoen moet u zeker in de bergen, ook bedacht zijn op onstuimig weer.